Waarom is mijn gewicht zo sterk veranderd tijdens de menstruatie?

Peter 13 januari 2023 0

Hormonen

Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen veel verschillende veranderingen in hun lichaam ervaren, waaronder gewichtsschommelingen. Veranderingen in het gewicht tijdens de menstruatie zijn meestal te wijten aan hormonale schommelingen. Vlak voor de menstruatie produceert het lichaam meer oestrogeen en progesteron. Deze hormonen kunnen verschillende effecten hebben op het lichaam, waaronder eetlust, energieniveaus, vochtniveaus en metabole veranderingen.

Vochtretentie

Vochtretentie tijdens de menstruatie is een van de meest voorkomende oorzaken van gewichtsschommelingen. Het lichaam laat water achter in je weefsels als reactie op de verhoogde hormonale niveaus. Soms kan dit leiden tot tijdelijke gewichtstoename of waterretentie. Uitdroging kan ook leiden tot gewichtsverlies.

Eetgewoontes

Hormonale schommelingen kunnen ook invloed hebben op onze eetgewoontes. Veel vrouwen verlangen naar comfortabel voedsel zoals koekjes, chocolade en ijs tijdens hun menstruatiecyclus. Dit comfortabel voedsel is vaak hoog in calorieën en lage voedingswaarde, waardoor het gemakkelijk is om extra kilo’s aan te komen als je het te veel consumeert. Aan de andere kant kan soms ook premenstrueel syndroom (PMS) leiden tot eetlustverlies en gewichtsverlies als je geheel stopt met eten tijdens je menstruatiecyclus.

Beweging

Bepaalde bewegingsactiviteiten zoals yoga of Pilates kunnen helpen bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen die optreden tijdens PMS en tegelijkertijd je stofwisseling helpen boosten om extra calorieën te verbranden. Maar als je alleen beweging doet terwijl je onder stress staat of tijdens je menstruatiecyclus toeneemt, kan dit leiden tot spiervermoeidheid wat mogelijk leidt tot eetbuien of andere symptomen die leiden tot gewichtstoename.

Hoe kan ik op een gezonde manier mijn oorspronkelijk gewicht terugkrijgen?

Voeding

De eerste stap om op een gezonde manier je oorspronkelijke gewicht terug te krijgen, is door voeding. Voedingsmiddelen met veel vezels en proteïnen, zoals volkoren granen, groenten, fruit en mager vlees, kunnen helpen om je energie en verzadigingsniveau te verhogen. Om gewichtstoename te voorkomen, is het belangrijk om gezonde snacks tussen de maaltijden door te eten. Vermijd zoetigheden en vette snacks en kies voor magere melk, yoghurt of noten.

Beweging

Beweging is essentieel voor het behoud van een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat je gedurende de dag regelmatig beweegt door bijvoorbeeld rond te lopen tijdens pauzes of wat lichte oefeningen te doen tussen de taken door. Je hoeft niet urenlang aan één stuk door te trainen; iedere dag een half uur beweging doet al wonderen! Probeer ook actieve dingen te doen zoals wandelen of fietsen in plaats van lui op de bank te blijven zitten.

Slapen

Net als voeding en beweging is slaap van cruciaal belang om je oorspronkelijk gewicht terug te krijgen. Slaapgebrek kan leiden tot eetbuien, waardoor je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Probeer daarom elke dag minimaal acht uur per nacht te slapen om het hormoonleptine in balans te houden en extra kilo’s afvallen te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen helpen me bij het bereiken van het originele gewicht na de menstruatie?

Voedingsmiddelen voor gewichtsbeheersing

Vele voedingsmiddelen kunnen helpen om je gewicht na de menstruatie te verminderen of te beheersen. Om meer energie te krijgen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, fruit, groenten, eiwitten en vezels zijn allemaal uitstekende opties om je energieniveau op peil te houden. Deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan voedingsvezels die helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling. Bovendien kunnen producten met hoge vezelgehalte helpen bij het verminderen van waterretentie tijdens de menstruatie.

Vetten als bron van energie

Vetten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het eten van gezonde vetten zoals ongezouten noten, avocado’s, olijfolie en vette vis kan helpen bij het reguleren van de hormonale schommelingen tijdens de menstruatie. Ook gezonde vetten zoals omega-3-vetzuren helpen bij het verminderen van ontsteking in het lichaam en kunnen helpen om stress te verminderen. Gezonde vetten zijn ook een goede bron van energie die helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ondersteunt een gezond metabolisme.

Eiwitten als bouwstenen

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor cellulaire processen in het lichaam en spelen ook een belangrijke rol in hormoonregulatie. Door het consumeren van producten met hoge eiwitgehalte zoals vis, mager vlees, kip, notenvlees, peulvruchten en tofu kan je metabolisme worden gestimuleerd waardoor je meer calorieën verbrandt. Eiwitten help ook bij het behoud van spiermassa wat nodig is om eetlust te verminderen tijdens PMS-symptomen.

Hoe krijg ik mijn gewicht terug op zijn oorspronkelijke niveau na de menstruatie?

Oefeningen

Regelmatige beweging kan helpen om je gewicht terug te krijgen op het oorspronkelijke niveau na de menstruatie. Kies voor cardiovasculaire training zoals hardlopen, fietsen of zwemmen om calorieën te verbranden en je spieren te versterken. Ook krachttraining kan helpen om je metabolisme te verhogen, wat je helpt om af te vallen en je spieren te tonen. Probeer verschillende oefeningen die je helpen om meer vet te verbranden en neem af en toe een rustdag om overbelasting van het lichaam te voorkomen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is essentieel voor het behoud van een gezond gewicht. Door stress, zitvlees of eetbuien kan je in gewicht toenemen, dus het is belangrijk dat je deze gedragspatronen probeert te vermijden. Eet gezond, doe regelmatig aan beweging en probeer elke dag minimaal acht uur per nacht te slapen. Door deze stappen in acht te nemen zal je gewicht terugkeren naar het oorspronkelijke niveau na de menstruatie.

Categorie: